GLAVA SECERA PRIPOVETKA PDF

Cela pripovetka jenešto uprošćena i svedena na malu umetniĉku Glišić je u pripoveci. Glava. šećera. izneo takav jedan vid bogaćenja, koji. Get this from a library! Pripovetke: Prva brazda. Ni oko šta. Šilo za ognjilo. Glava šećera. [Milovan Glišić]. MILOVAN GLIŠIĆ – „GLAVA ŠEĆERA“”Glava šećera“ je pripovetka čija je ra!ja je !o”tav!a i teče pravoli!ij”ki# $retira r%štve!i.

Author: Fegal Misho
Country: Gabon
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 1 October 2017
Pages: 444
PDF File Size: 15.20 Mb
ePub File Size: 4.51 Mb
ISBN: 380-3-96111-942-6
Downloads: 79118
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Garamar

Otac mu je bio nepismen seljak, mati je tek poneto mogla da proita. Return to Book Page. Meu njima nema linosti. Skroman inicijator celog jednog novog pokreta, koji e biti od pripoetka uticaja na mlae pisce osamdesetih godina; vedar, zanimljiv i simpatian pisac; prevodilac retkih sposobnosti i velike radne snage; majstor u srpskom jeziku Glii, iako ne ide u pisce prvoga reda, jedan je od onih pisaca koji ine osnovu i snagu jedne knjievnosti.

Pripovetke : Prva brazda. Ni oko šta. Šilo za ognjilo. Glava šećera

Kao student priao je naprednom delu gllava okupljene oko Svetozara Markovia; ak je i ureivao njihov satirini list “Vragolan”.

U vreme kad je policijski teror porastao, kada se Svetozar Markovi morao sklanjati u Novi Sad, on prevodi Gogoljeve Mrtve due, sarauje u satirinim listovima Vragolanu i Vrzinom kolu, u naprednom asopisu Preodnici, u tampi u kojoj sarauju najnapredniji pisci pripovetkaa doba.

Taj fini, “na lepi kapetan”, nije uzimao prasce ili jaganjce, ali je pronaao fin nain da se bogati na tuoj grbai. U Gliidevim umjetnikim radovima nema ni krika ni jauka za neispunjenim eljama i nadama i nezadovoljenimstrastima i poudama, a nema ni zanimljivih psiholokih detalja kao u Laze Lazarevida ni pretjeranog uljepavanja sela prupovetka seoskog ivota kao u Janka Veselinovida, koji glavw imao vrlo visoko miljenje o Gliidu i njegovim pripovijetkama i s ponosom se smatrao njegovim uenikom.

  HAAS SERVICE MANUAL PDF

On je to inio pasionirano, sa fetiizmom, elei da se kroz takve spone to vre vee za zaviaj, razlikujui se od onih intelektualaca koji su hteli da se podraavanjem ivota seljaka priblie narodu.

Glii je vie no iko uinio za popularizovanje ruske knjievnosti kod Srba. Zbog rasturanja zabranjene knjige Svetozara Markovia “Srbija na istoku” Glii je dospeo u zatvor.

Milovan Gliid, koji je svoje pripovetke radio na anegdoti i anegdotskim dogaajima, ovom pripovetkom je pokuao da izgradi sloeniju pripovednu kompoziciju. Osamdesetih i poetkom devedesetih godina on je bio glavni prevodilac Narodnog pozorita.

On je po svojoj prirodi bio satirian duh, imao osnovni mentalitet srbijanskoga seljaka sklonoga ali i podsmehu, naroito na raun vlasti i njenih zvaninih predstavnika. Ivana rated it liked it Sep 16, Od Gonarova je preveo Oblomova Beograd, Lazarevida i Janka Veselinovida, koji su u stvari ili ved ugaenom stazom”. No, karakteristino je da se te iete godine objavljuje i Gliiev pamflet protiv Vase Pelagia Novi Mesijaiji je rad na populariziranju socijalistikih ideja onako kako ih je Pelagi shvatio u selima ve izazvao otre reakcije vlasti.

U njima otkrivamo jedan osoben tip anegdote, karakteristian za Gliiev zaviaj, podvalu. Glii je ostao do kraja svoga ivota dosledan u istunstvu jezika, suprotstavljajui se formiranju onog gradskog jezika koji je izluivao iz svog renika rei i izraze svojstvene seoskom ivotu.

  LATEINISCHE WORTKUNDE PDF

pripovetkx Malo ima opisa portreta, uopte nema opisa psiholokog stanja. Please enter the message. U njoj je drama ekonomskog propadanja sela, kojoj Glii posveuje skoro itavo svoje delo, dovedena do krajnje zaotrenosti i prikazana potpunije i s vie karakteristinih pojedinosti nego u drugim pripovetkama. Milovan Glavaa – Glava secera Documents.

Poetak toga kazivanja sasvim je u duhu tadanjih prilika: Find a copy in the library Finding libraries that hold this item Vesa Ljubomirom Miljkoviem, prevodi Gogoljeve Mrtve due. Sledee godine izlaze tri njegove najotrije satirine pripovetke: Ovu tenju za uproavanjem, koja je vezana za zdravu, bistru pamet sirovog oveka, prenosio je u knjievne radove, a isto tako i u prevode.

Anime Fans Castle – Freakylinks

Home About Help Search. The village is plagued by a vampire attacking millers in an old mill: Iako je u glafa ivotu imao velike ljubavi prema prirodi, nije uspeo da je prenese u svoje pripovetke. Tu je i napravljen plan Davida Uzlovida i kapetana kako da otmu Radanu imanje: Tu je ivopisno naslikana gozba koja prethodi pljaki, divljako kolo u ast zelenaa, u koje se hvataju policijski kapetan, pop i uitelj.

U dva maha bio je urednik zvaninih Srpskih novina. Radan de u razgovoru ispriati kakvo ga je zlo zadesilo.